19 квітня відбулося відкриття ресурсно-відновлювального центру в Близнюках для допомоги постраждалим від війни та підтримки війсковослужбов_иць, ветеран_ок та їх сімей. Першою подією у «Аптеці» став тренінг для працівни_ць культури громади.

Близнюківська громада — одна з 10 громад-переможниць конкурсу від Western NIS Enterprise Fund та Cedos. В межах конкурсу кожна з громад отримала грант у розмірі 1 000 000 грн на створення центру спільнототворення та менторську підтримку від експертів та експерток з архітектури, культури, комунікацій та соціальної взаємодії.

Гуртування спільноти відбувалося ще на етапі ремонтних робіт — мешкан_ки долучалися до толок та обговорень майбутнього простору.

Про центр

Простір завдячує своїй назві аптеці, яка колись знаходилася у цій будівлі. У «Аптеці» є центральна зала для групових занять, кімната для надання психологічних консультацій, кухня, простір для відпочинку.

У ресурсно-відновлювальному центрі займатимуться неформальною освітою, проводитимуть літературні кав’ярні, виставки робіт місцевих майстр_инь, благодійні аукціони, працюватиме мобільний кінотеатр «Перекотиполе».

Громада звертає увагу на ризики пов’язані з війною, тому тут проходитимуть заняття з мінної безпеки та першої домедичної допомоги.

Центр спільнототворення у прифронтових Близнюках — це історія про втілену сміливу мрію під час війни. Життя повернулося у занедбану будівлю, яка роками стояла пустою. За підтримки фонду вдалося створити місце об’єднання, натхнення, сили. Місце, де кожен знайде для себе можливості та зможе не лише долучатися до запропонованих активностей, але і творити їх самостійно.

Богдан Бухтатий, директор КЗ «Центр культурних послуг»

У майбутньому команда проєкту шукатиме ресурси для ремонту інших будівель, що знаходяться поруч з аптекою та облаштування прилеглої території.

Читайте також про відкриття інклюзивного молодіжного простору у Ковельскій громаді на Волині та про центр спільнототворення у бібліотеці в Овруцькій громаді, який відкрився на Житомирщині.