У грудні 2023 року Cedos за підтримки Представництва Фонду імені Гайнріха Бьолля в Україні організував Лабораторію житлового лідерства — триденний семінар для лідерів і лідерок житлової сфери.

Подія зібрала 27 учасниць та учасників з усієї України: представників та представниць муніципалітетів з різних громад України, недержавних організацій, а також державних установ.

Упродовж трьох днів лідери та лідерки житлової сфери презентували свої напрацювання, обговорювали важливі теми, обмінювалися досвідом щодо роботи над спільною проблемою з житловою кризою в Україні. Учасники та учасниці працювали разом над розробкою практичних рекомендацій для муніципалітетів, недержавних організацій і донорів, а також рекомендацій щодо зміни законодавства.

«Ми віримо, що діалог і обмін досвідом на рівних — це найкращий інструмент для посилення місцевого самоврядування і громадянського суспільства, а отже, і зміцнення демократичних інститутів і політичної культури в Україні. Сподіваємося, що ці ідеї і напрацювання допоможуть забезпечити реалізацію права на житло як невід’ємного права людини», — каже Іван Вербицький, директор Cedos.

Основні теми дискусій під час Лабораторії були такими:

  • Залучення коштів для реконструкції або будівництва житла.
  • Механізми переходу від модульного до постійного житла.
  • Що робити донорам, які хочуть створити соціальне житло?
  • Використання існуючих будівель для облаштування соціального житла.
  • Формування револьверних фондів для створення житла в Україні.
  • Потенціал самоорганізації ВПО для створення житла.
  • Система розподілу муніципального житла.

Організатори щиро вдячні всім учасникам та учасницям за активну позицію, терпіння та невпинне бажання покращити житлові політики в Україні.

Cedos системно працює над дослідженнями в темі житла, зокрема державної житлової політики, оренди, розвитку соціального житла. Сьогодні Cedos працює над дослідженням потреб міст і територіальних громад щодо забезпечення людей житлом, а також підготовкою рекомендацій для міжнародних гуманітарних організацій щодо створення програм підтримки розвитку соціального житла.