Проєкт Cedos та Western NIS Enterprise Fund «Community reBuilding», що передбачає відкриття 10 унікальних центрів спільнототворення в 10 громадах, переміг на конкурсі New European Bauhaus Prizes 2024.

Фото: NEB Prizes 2024

Конкурс щороку організовує Єврокомісія для пошуку інноваційних ідей у сфері архітектури, дизайну та урбаністики. Його мета — виявити ініціативи, які будуть корисними для розвитку місцевих громад і загалом суспільства. Цьогоріч Україна вперше взяла участь у конкурсі. З понад 500 учасників до фіналу потрапило 4 проєкти з України.

Проєкт «Community reBuilding» став переможцем серед проєктів з усіх країн Європейського Союзу та Західних Балкан у номінації «Висхідні зірки» в категорії «Надання пріоритету місцям і людям, які цього найбільше потребують». Це свідчення того, що українські ідеї можуть бути найкращими на європейському рівні. Українці та українки можуть не тільки вчитися в процесі євроінтеграції, але й бути тими, хто ділиться досвідом.

До переліку переможців потрапили ще два українські проєкти у спеціальній цьогорічній категорії «Спеціальна відзнака за внесок у відбудову та відновлення України»: «Над Джерелом» та «Leo States». Усіх переможців конкурсу оголосили 12 квітня на New European Bauhaus Fest у Брюсселі.

«Community reBuilding» — це проєкт з розвитку центрів спільнототворення в 10 українських громадах з населенням до 100 тисяч. У межах проєкту громади отримали гранти по 1 000 000 грн від Western NIS Enterprise Fund та Cedos, а також менторську підтримку від експертів та експерток з різних сфер для створення та розвитку таких центрів.

Україна бореться за свободу та демократію. Ми взяли курс на фундаментальні зміни, тож повинні впевнитись, що ніхто не залишився осторонь. Для цього нам потрібне міцне громадянське суспільство, яке буде висловлювати інтереси різних соціальних груп і матиме доступ до формування політик. Таким чином, нам потрібна інфраструктура, що сприяє соціальній єдності. Центри спільнототворення – відмінний приклад такої інфраструктури.

Марина Бакаєнко, проєктна менеджерка Cedos

Центри спільнототворення — це доступні простори, де люди з різних соціальних груп мають можливість збиратися разом для спільного проведення дозвілля, розвитку громади, співпраці та всебічної реалізації свого людського потенціалу. Центри було створено на базі бібліотеки, ветеранського простору, будинку культури, 100-річної хати мазанки, старої будівлі аптеки тощо.

Наш проєкт виграв New European Bauhaus prize! Він і без нагороди крутий: я прийшла з ідеєю до Cedos, ми зібрали класну команду, неймовірних менторів і відібрали 10 громад (з понад 300), а далі багато роботи в громадах за підтримки Western NIS Enterprise Fund. І ось частина центрів спільнототворення вже працюють, інші відкриваються у квітні, і є, на жаль, такі, які довелося призупинити через обстріли. Тому навіть події нагородження стають платформою заклику для надання Україні того, що найбільше потрібно.

Ірина Озимок, директорка з місцевого економічного розвитку Western NIS Enterprise Fund

На сьогодні чотири з десяти центрів вже офіційно відкрилися та працюють у громадах.

Зокрема, у громаді Краснокутського району Харківської області відбулося відкриття центру спільнототворення на базі 100-річної хати мазанки. Метою простору є залучення потенціалу місцевих традицій до розбудови соціальної згуртованості в громаді, популяризації живої спадщини та розвитку ініціатив, важливих для процесів повоєнного відновлення.

У Ніжинській громаді створили центр для підтримки та реінтеграції ветеранів і ветеранок. Це місце, де забезпечується всебічна допомога ветеран_кам у поверненні до цивільного життя.  

На Одещині, в Доброславській громаді відкрили центр спільнототворення під назвою «DobroHub: Простір щасливих людей». Це місце, де люди об’єднуються для спільного відпочинку, співпраці та особистого розвитку.

У прифронтовій Снігурівській громаді на Миколаївщині відкрили центр спільнототворення у невеликому селі Євгенівка, щоби надати людям з різних соціальних груп можливість зустрічатись, відпочивати, підтримувати одне одного та розвивати свій творчий потенціал.

Найближчим часом центри спільнототворення запрацюють також і в інших семи громадах проєкту.