Центр спільнототворення відкрився в селі Євгенівка, в Снігурівській громаді Миколаївської області. Його мета — надати людям змогу відпочити, підтримати одне одного та розвивати свій творчий потенціал. У роботі хабу враховують безпекові ризики через близькість до лінії фронту. Над створенням та розвитком центру працює громадська організація «ВІВАТ» у партнерстві зі Снігурівською військовою адміністрацією.

Снігурівська громада — одна з 10 громад-переможниць конкурсу від Western NIS Enterprise Fund та Cedos. В межах конкурсу кожна з громад отримала грант у розмірі 1 000 000 грн на створення центру спільнототворення та менторську підтримку від експертів та експерток з архітектури, культури, комунікацій та соціальної взаємодії.

Ключовою особливістю хабу є його фізична і соціальна доступність. Люди із різних соціальних груп та різного віку, незалежно від свого фізичного стану мають можливість вільно відвідувати та користуватися цим простором. Для цього у приміщенні будинку культури зробили ремонт, замінили вікна та двері, прибрали пороги та відремонтували санвузол.

Ми прагнемо допомогти всім жителям громади та сприяти їх соціалізації. Даний проєкт з самого початку був зосереджений на створенні простору, як інклюзивного. Доступність, інклюзивний та універсальний дизайн – принципи по яких працювала команда Cedos, ментори та бригада по ремонту приміщення. Я думаю, що задумане нам вдалося. Надалі робота з залучення людей з інвалідністю до нашого центру спільнототворення та робота з ними, їх родичами. 

Дирда Тамара, Голова ГО «ВІВАТ», менеджерка проєкту

У просторі будуть проводити благодійні швейні майстерні, арттерапію, читацькі зустрічі, дослідження творчих потреб людей старшого віку. Хаб також стане місцем для юридичних і психологічних консультацій, отримання соціальних послуг та користування комп’ютерною кімнатою.

З початком повномасштабної війни, через ворожі обстріли більшість закладів культури Снігурівської громади знаходяться в аварійному стані.  До сьогодні ми не мали такого місця, де б могли спокійно залучати людей до обговорення різноманітних життєвих питань, зокрема соціальних. Переживши страхіття окупації, вимушені переселення, жителі громади потребують місця для відпочинку, реалізації своїх творчих, інтелектуальних, спортивних потреб. Тішимось, що сьогодні, завдячуючи Cedos та WNISEF, наша громада отримала можливість в комфортних умовах набувати нових знань та з користю проводити своє дозвілля. Адже спільно проведений час із сім’єю дозволяє не тільки отримувати позитивні емоції, а і єднає покоління.

Завадська Юлія, Заступниця начальника Снігурівської міської військової адміністрації

Близькість до лінії фронту та часті повітряні тривоги змушують людей адаптувати свій побут до вимог безпеки. Простір, де можна збиратись, проводити час, спілкуватися та реалізовувати свої ідеї допомагає мешканкам та мешканцям громади ділитись досвідом, переживаннями, гуртуватись та разом долати спільні виклики.

Читайте також про відкриття центру спільнототворення в Овручі на Житомирщині, про «Простір щасливих людей – DobroHub», який відкрився в Доброславській громаді на Одещині та ветеранський простір «Незламні», що відкрився в Ніжині.