Центр спільнототворення «Креативний Kolohub» в Овручі відкрили на базі приміщення центральної бібліотеки імені Андрія Малишка. Його мета — залучити різні соціальні групи до життя прикордонної громади, що постраждала внаслідок російських обстрілів. Реновація також підсилила спроможності молодіжного відділу бібліотеки. Проєкт втілює ГО «Ініціативна молодь Овруччини» у партнерстві з Овруцькою центральною бібліотекою ім. Андрія Малишка та Овруцькою міською радою.

Овруцька громада — одна з 10 громад-переможниць конкурсу від Western NIS Enterprise Fund та Cedos. В межах конкурсу кожна з громад отримала грант у розмірі 1 000 000 грн на створення центру спільнототворення та менторську підтримку від експертів та експерток з архітектури, культури, комунікацій та соціальної взаємодії.

Про центр

Простір стане місцем для волонтерських воркшопів, арттерапії та юридичних консультацій для ВПО, психологічних консультацій, зустрічей поетичного клубу «Зорепад», етнографічних розвідок традицій Полісся, виставок робіт майстрів та майстринь.

Відкриття

У квітні відбулося офіційне відкриття центру, яке зібрало активну молодь, представни_ць організацій громадянського суспільства, органів місцевої влади та всіх зацікавлених мешкан_ок громади.

З відкриттям центру спільнототворення «КРЕАТИВНИЙ KOLOHUB» Овруцька громада має майданчик неформальних навчальних подій для дітей, молоді та дорослих, підвищення громадської активності, інтеграції ВПО та реінтеграції ветеранів і ветеранок, залученості вразливих категорій населення до життя громади. І зовсім не випадково, що центр спільнототворення базуватиметься у приміщенні Овруцької центральної бібліотеки імені Андрія Малишка, адже наша бібліотека – це вже наявний простір, де можна влаштовувати презентації робіт місцевих митців і мисткинь, воркшопи, освітні події та публічні дискусії. Водночас за бібліотекою зберігатиметься функція місця з доступом до книжок та інформації, що може стати у пригоді для потреб, пов’язаних з дозвіллям, освітою чи роботою.

— Наталія Рибинська, заступниця Овруцького міського голови

У просторі вже відкрили Всеукраїнську виставку ляльки-мотанки «Обереги українки», проводять зустрічі поетичного клубу «Поезія без укриття», психологічні тренінги, заняття з фінансової грамотності та інші активності. В планах також воркшопи з цифрової грамотності для людей літнього віку, батьківський коучинг та майстер-класи за участі місцевих майстр народного декоративно-прикладного мистецтва.

«Креативний KOLOHUB» об’єднує різних людей, однаково зацікавлених в активній діяльності, навчанні та спільних активностях: молодь, людей літнього віку, внутрішньопереміщених осіб та безробітних, які на даний час перебувають в активному пошуку сфери зайнятості.

Успіх будь-якої події – у комфорті її учасників та учасниць. Забезпечити це легко, якщо у фокусі підходів і рішень при організації є безбар’єрність у всіх її проявах. Роботу центру спільнототворення в нашій громаді організовано саме за таким принципом: у «KOLOHUB» немає байдужих до проблем інших, ми раді бачити людей будь-якого віку, а в кріслі колісному можна дістатися до всіх локацій. Ми створили безпечний та зручний дитячий куточок і умови, за яких кожен і кожна незалежно від віку почуватимуться захищеними та потрібними.

Ірина Жорник, членкиня ГО «Ініціативна молодь Овруччини»

Читайте також про відкриття інклюзивного хабу у Снігурівській громаді на Миколаївщині та про центр спільнототворення у Доброславській громаді, який відкрився на Одещині.