«CollabZONE» — інклюзивний центр спільнототворення, що відкрився на базі міжнародного молодіжного дому у Ковелі. У проєктуванні та наповненні простору спиралися на результати дослідження потреб молоді в громаді. Для забезпечення сталості центру консультувалися з правозахисними та молодіжними громадськими організаціями. Проєкт реалізує ГО «Велика Ідея» у партнерстві з Ковельською міською радою.

В серпні 2023 року Ковельська громада стала одною з 10 громад, що перемогли у конкурсі від Western NIS Enterprise Fund та Cedos, в рамках якого кожна з громад отримала грант у розмірі 1 000 000 грн на створення центру спільнототворення та менторську підтримку від експертів та експерток з архітектури, культури, комунікацій та соціальної взаємодії.

Проєкт є прикладом синергії громадянського суспільства, місцевого бізнесу та органів місцевого самоврядування. До створення центру спільнототворення долучились некомерційні організації та місцевий бізнес. Підприєм_иці подарували меблі, книги, безоплатно надали послуги різноманітні послуги, що допомогли зробити простір дружнім, інклюзивним та безпечним для відвідувачів та відвідувачок. Крім того, відкриттю сприяла підтримка міста-побратима Ковеля — Шамблі, США, жителям та жителькам якого вдалося зібрати 10 000 доларів для створення дизайну, часткового покриття оренди приміщення та початку ремонту. Простір і сам функціонуватиме, як соціальне підприємство на базі громадської організації. Прибутки від діяльності будуть реінвестувати у розвиток проєктів для молоді Ковеля.

У просторі можна:

  • провести власну освітню/культурну подію;
  • прийти на подію, організовану командою «CollabZONE»;
  • працювати/навчатися у комфортному коворкінгу;
  • розвитися у спільноті дорослих і свідомих людей, об’єднаних спільними інтересами.

«CollabZONE» є безбар’єрним інклюзивним місцем, обладнаний пандусом, маркуванням входів та інформаційними таблицями зі шрифтом Брайля. 

Цей простір унікальний для Волині, адже він працюватиме для дорослої, свідомої молоді, що прагне саморозвитку. Він поєднує в собі інклюзивний коворкінг та подієвий майданчик та створений завдяки об’єднанню зусиль жителів міста-побратима Ковеля в США, міжнародних грантових партнерів і місцевого соціально відповідального бізнесу. Простір частково працюватиме як соціальне підприємство і це неоціненно, адже це — про сталість і безумовну якість наших послуг!

Людмила Зубарєва, голова ГО «Велика Ідея»

Читайте також про відкриття центру спільнототворення у Краснокутській громаді на Харківщині, про «Простір щасливих людей – DobroHub», який відкрився на Одещині та ветеранський простір «Незламні», що відкрився в Ніжині.