9 квітня у Городку відкрився простір «Без обмежень», що працюватиме на базі публічної бібліотеки. Завдяки менторській підтримці, що буда надана в межах проєкту, приміщення бібліотеки позбулися фізичних бар’єрів ззовні та всередині. Проєкт втілює ГО «Агенція Розвитку Городоччини» в партнерстві з КЗ «Городоцька публічна бібліотека» та Городоцькою міською радою.

Городоцька громада — одна з 10 громад-переможниць конкурсу від Western NIS Enterprise Fund та Cedos. В межах конкурсу кожна з громад отримала грант у розмірі 1 000 000 грн на створення центру спільнототворення та менторську підтримку від експертів та експерток з архітектури, культури, комунікацій та соціальної взаємодії.

Команда проєкту розробила концепцію розвитку простору, що дозволить залучати грантові кошти та продовжувати його модернізацію. Центр спільнототворення став першим етапом трансформації бібліотечного простору.

Про центр

У просторі «Без обмежень» проводитимуть зустрічі з ми_сткинями, творчі майстерні, презентації книжок та кінопокази. Взимку тут проходили навчальну практику студент_ки Харківської школи архітектури. На воркшопах від архітектора та ментора проєкту Антона Железнова уч_ениці 2-11 класів місцевих шкіл займалися проєктуванням та створювали макети.

Партисипативні зустрічі із фахів_чинями бібліотек, директор_ками, управлін_ицями місцевої влади, представни_цями молодіжних організацій дозволили вибудувати бачення майбутнього бібліотеки.

В межах проєкту ми брейнштормили, придумували чимало корисних та цікавих активностей і хочемо, щоб це було втілене в життя. Щоб тут була не просто бібліотека, а саме простір для всіх мешкан_ок Городка із різних соціальних груп і всієї громади.

Мар’яна Куземська, менторка проєкту, культурна менеджерка та координаторка напрямку місцевого розвитку Cedos

Бібліотека розташована у будівлі колишнього маєтку XIX століття. Основний фокус у ремонтних роботах стосувався збереження старих паркету, дверей, печі та висоти приміщення. Водночас використовували сучасні матеріали та рішення там, де це робить простір доступнішим та функціональним.

Навіть в такі важкі часи не забуваємо про розвиток. Він буде! Наші діти вчитимуться, ростимуть, розвиватимуться. В це віримо ми й в це вірять наші донори, завдяки яким ми змогли реалізувати такий важливий проєкт. Дякуємо їм та усій команді. Ми будуємо нові сенси на старих фундаментах і крокуємо далі.

Ірина Точена, начальниця відділу економічного розвитку інвестицій та МТД

Завдяки партнерській співпраці з органами місцевого самоврядування вдалося залучити кошти для проведення комунікацій та зовнішніх ремонтних робіт.

У планах команди — спільно з архітекторським бюро підготувати проєкт розширення бібліотечного простору на вулицю, аби мати змогу проводити події в літній час. Разом із польськими партнерами працюють над заявкою для комплексної реставрації будівлі.

Читайте більше про архітектурну складову в інтерв’ю з одним з менторів проєкту Антоном Железновим на Mistosite.

Читайте також про відкриття ветеранського простору «Незламні» у Ніжинській громаді на Чернігівщині та про центр спільнототворення у Краснокутській громаді, який відкрився на Харківщині.