18 березня Уряд України затвердив План України для Ukraine Facility, на основі якого Європейський Союз протягом 2024-2027 років виділить Україні фінансову підтримку у розмірі 50 млрд євро. План передбачає перелік реформ та інвестицій, об’єднаних у 15 розділів. 16 квітня документ схвалила Європейська комісія, у травні рішення про остаточне затвердження має ухвалити також Рада ЄС.

План передбачає проведення реформ для розвитку соціального житла. Зокрема, у розділі «Людський капітал» однією зі сфер реформування визначено «забезпечення доступу до житла для осіб, які його потребують»:

Необхідно створити комплексну політичну та нормативно-правову базу шляхом прийняття Закону України “Про основні засади житлової політики”, підготувати Національну житлову стратегію та провести відповідні реформи для побудови придатних для використання систем соціального та доступного житла. Ці комбіновані реформи спрямовуватимуть зусилля з відновлення житлового сектору з метою розробки ефективної системи соціального та доступного житла.

Індикаторами виконання реформи встановлено набрання чинності законом «Про основні засади житлової політики» до кінця 2025 року, а також набрання чинності новою редакцією закону «Про житловий фонд соціального призначення» до кінця 2026 року.

Відповідно до Плану, виділення інвестицій має базуватися на «результатах досліджень кращих практик» як частині системи моніторингу і оцінювання житлової політики. Документ передбачає трансформацію житлових черг у єдину електронну систему. Стосовно соціального житла пропонується, зокрема, вдосконалити порядок прийняття рішень органами місцевого самоврядування, а також встановити механізм орендної плати за таке житло. План визнає необхідність врахування європейського досвіду та пілотних проєктів на місцевому рівні під час розробки житлових програм.

Cedos вітає і підтримує такий план реформ. У 2023 році організація надала свої пропозиції Уряду України і Європейській комісії, закликаючи передбачити розвиток соціального житла у Плані України та Ukraine Facility. Cedos брав участь у консультаціях з представни_цями Уряду і Комісії щодо підготовки Плану.

Пропозиції Cedos включали узгодження української житлової політики з європейськими підходами, розроблення Національної житлової стратегії, удосконалення законодавчої рамки для створення соціального житла місцевими органами влади, визначення вартості оренди соціального житла, створення єдиного реєстру потреб у житлі, посилення моніторингу і оцінювання житлової політики через аналіз даних.

Ми вітаємо той факт, що в питанні житлової реформи План України відповідає нашим пропозиціям. Включення соціального житла у цей документ є визнанням його важливості та пріоритетності. Розвиток системи соціального житла допоможе подолати негативні наслідки війни і посилити соціальну згуртованість.

директор Cedos Іван Вербицький

У 2023 році Cedos брав участь у розробці проєкту закону «Про основні засади державної житлової політики». Крім цього, організація проаналізувала потреби і виклики житлової політики на місцевому рівні, а також провела кількаденний семінар «Лабораторія житлового лідерства» для представників місцевого самоврядування, громадянського суспільства і профільного міністерства. Житло було головною темою минулорічного Українського урбаністичного форуму. У 2022 році Cedos проаналізував стан системи соціального житла в Україні і запропонував принципи оновлення житлової політики.

Також, крім реформ, у сфері житла План України для Ukraine Facility передбачає інвестиції шляхом а) надання компенсацій людям, чиє житло було зруйновано чи пошкоджено вналідок війни; б) забезпечення житлом ветеран_ок з інвалідністю, сімей загиблих захисни_ць, а також ветеран_ок, які є внутрішньо переміщеними особами.

Серед інших реформ, в розділі «Людський капітал» передбачено розвиток 1) професійної та 2) дошкільної освіти, 3) удосконалення системи реабілітації людей з інвалідністю і 4) впровадження системи переходу від військової служби до цивільного життя, 5) заходи з деінституціоналізації, затвердження 6) Стратегії зайнятості населення, 7) Демографічної стратегії і 8) Стратегії розвитку української культури, 9) впровадження закупівлі соціальних послуг за кошти державного бюджету.