25-26 квітня відбулася фінальна конференція за підсумками проєкту «Community reBuilding», у межах якого Western NIS Enterprise Fund та Cedos підтримали 10 українських громад у розвитку центрів спільнототворення. Упродовж двох днів команди ділилися досвідом, набутим за час роботи над створенням центрів спільнототворення, розповідали про успіхи та виклики на цьому шляху.

10 громад з усієї країни працювали над створенням, оновленням та розвитком інклюзивних центрів спільнототворення. Під час фінальної конференції відбулася презентація проєкту та публічна дискусія про роль спільнот і громадських та культурних центрів у розвитку громад.

За словами директора Cedos Івана Вербицького, українські громади – це велика перспектива і потенціал українського суспільства. Попри різні досвіди життя під час війни, людям вдалося порозумітися одне з одним.

З перших днів повномасштабного вторгнення Cedos працює над дослідженням досвідів життя під час війни в Україні. Його результати демонструють, що, у відповідь на загрозу існування української державності, багато людей мають бажання вкладати більше сил у її підтримку. Зокрема, найбажанішим способом громадянського активізму вони називають збільшення участі у житті своєї громади. Дослідження також показує, що різні люди проживають різні досвіди під час війни, що може стати ризиком для виникнення непорозумінь у суспільстві. Відповіддю на такий ризик є створення місць, де різні люди спілкуватимуться між собою. Саме взаємодія і спільнототворення допоможе посилити соціальну згуртованість та уникнути соціальних конфліктів.

Іван Вербицький, директор Cedos.

Проєкт «Community reBuilding» став переможцем конкурсу New European Bauhaus Prizes 2024 у номінації «Висхідні зірки» категорії «Надання пріоритету місцям і людям, які цього найбільше потребують». Це показує, що на шляху до ЄС ми не лише можемо вчитися і переймати досвід інших, але й спроможні створювати найкращі проєкти на європейському рівні, переконаний директор Cedos.

Результати роботи презентувала координаторка проєкту Марина Бакаєнко. За її словами, із різних куточків країни надійшло 311 заявок, з-поміж яких члени журі обрали 10 найкращих. Кожна громада отримала грант у розмірі 1 000 000 грн та менторську підтримку. Окрім цього, представниці та представники громад взяли участь в онлайн-семінарах, присвячених темам сталості, доступності, роботи з ветеранами тощо.

Учасники публічної дискусії обговорили, чому спільноти актуальні навіть в умовах війни, які можливості і переваги для їхнього розвитку є в малих громадах.

Ми розуміємо, що громада, якою б вона не була, чи це місто у мільйон мешканців, чи це громада у п’ять тисяч населення, має право на гідний простір. Єдиною вимогою до центрів спільнототворення була доступність у двох вимірах – фізичному і програмному. І ми вже бачимо, що для ветеранів і військових це може бути місцем, де їх розуміють і підтримують. Для переселенців, які вимушено покинули свої міста, це теж точка опори, де їм можуть допомогти. Для дітей це місце соціалізації і прийняття. Тому ці центри є дуже важливими

Ірина Озимок, директорка програми місцевого економічного розвитку WNISEF


На Facebook сторінці Cedos можна переглянути трансляцію публічної дискусії, у якій взяли участь Ірина Озимок, директорка програми місцевого економічного розвитку WNISEF, Олексій Ерінчак, засновник книгарні «Сенс», співзасновник медіа «Сенсор», Катерина Зарембо, старша асоційована аналітикиня Центру «Нова Європа», а також Володимир Шматько, голова Чортківської громади.

Читайте про відкриття центру спільнототворення у Краснокутській громаді на Харківщині, про «Простір щасливих людей – DobroHub», який відкрився на Одещині, та ветеранський простір «Незламні» в Ніжині. А також — про центр «Без обмежень» на Львівщині, інклюзивний коворкінг у Ковелі, креативний простір на базі бібліотеки в Овручі, інклюзивний хаб на Миколаївщині.

Дякуємо командам проєкту «Community reBuilding», учасницям та учасникам конференції за участь та зацікавленість у розвитку громад!