Community reBuilding

Це — спільний проєкт Cedos та Ukraine-Moldova American Enterprise Fund, що надає фінансову та експертну підтримку для створення або оновлення центрів спільнототворення – доступних фізичних просторів, де люди з різних соціальних груп мають можливість збиратися разом для спільного проведення дозвілля, розвитку громади, співпраці та всебічної реалізації свого людського потенціалу.

Проєкт має два ключові компоненти: фізичне оновлення та програмне (подієве) наповнення просторів, аби забезпечити фізичну та соціальну доступність. Люди з різних соціальних груп, незалежно від свого фізичного стану чи соціального статусу, повинні мати можливість вільно відвідувати і користуватися цими просторами. Вони мають бути доступними для людей з інвалідністю.

 

Із липня 2023 по травень 2024 року тривала перша хвиля проєкту, в межах якої на конкурсних засадах 10 організацій громадянського суспільства з громад із населенням до 100 000 людей отримали гранти по 1 000 000 грн на створення таких центрів.

Під час втілення проєкту команди отримали консультаційну та експертну підтримку від менторів і менторок, які мають експертизу у питаннях архітектури, культури, комунікацій і соціальної взаємодії.

 

Проєкт «Community reBuilding» переміг на конкурсі New European Bauhaus Prizes 2024.

 

Влітку 2024 року стартує друга хвиля проєкту, яка дасть можливість 10 організаціям з невеликих громад пройти шлях від концепції до дизайну та втілення проєктів – і з менторською експертною підтримкою створити центри спільнототворення, отримавши на це до 1 400 000 грн.

Результати

  • 311

    заявок від громад в першій хвилі Community reBuilding

  • 9

    безбар’єрних центрів спільнототворення

  • 10

    менторок та менторів допопомагали оновити простори та наповнити їх подіями

  • 1250+

    учасниць та учасників публічної програми

  • 8+

    млн грн додаткового фінансування залучили команди проєкту

  • 6500+

    людей вже взяли участь у подіях центрів спільнототворення

Що буде у другій хвилі проєкту?

1.

Відбір

Подати заявку можна до 6 серпня 2024 року. Щоб відповісти на всі запитання, ми проведемо інфосесію. Ваші анкети пройдуть технічний відбір та оцінювання журі. З командами, які потраплять до шортліста, ми проведемо інтервʼю та визначимо 10 переможців.

2.

Навчальна програма

У рамках навчальної програми проєкту Community reBuilding, окрім вступного офлайн-воркшопу, учасники та учасниці матимуть низку онлайн-воркшопів, присвячених темам комунікацій, інклюзії, сталості, екологічність, освіти дорослих, культури, роботи з різними цільовими групами.

3.

Дизайн проєктів

Доопрацьовувати та втілювати ідеї допоможуть ментори та менторки: просторові відповідатимуть за фізичне перетворення, а програмні допоможуть у формуванні активностей простору. Ментори та менторки зустрінуться з командами проєктів на вступному спільному офлайн-воркшопі та продовжать роботу в гібридному форматі: матимуть регулярні онлайн-розмови та декілька разів зустрінуться безпосередньо в громаді.

4.

Втілення проєктів

Реалізація задуму передбачатиме фізичне перетворення простору
за розробленим проєктом та його програмне наповнення. Учасники та учасниці матимуть підтримку з боку організаторів для вирішення нагальних питань.

5.

Відкриття центрів спільнототворення

Коли всі роботи закінчаться, відбудеться найприємніша частина проєкту Community reBuilding — святкові відкриття центрів спільнототворення у громадах! А також фінальна подія, де учасники та учасниці зберуться в ширшому колі для обміну результатами й досвідом, та публічно презентують свої напрацювання.

Взяти участь у проєкті Community reBuilding

Дізнатися більше Подати заявку на конкурс

Центри спільнототворення першої хвилі

Село Кремидівка, Одещина

DobroHub: простір щасливих людей відкрився в старостинському окрузі «громади без околиць»

Село Чернещина, Харківщина

Глина-простір «На белебні» відкрився на базі 100-річної хати-мазанки

Місто Ніжин, Чернігівщина

Ветеранський простір «Незламні» — це перший центр спільнототворення для ветеранів, ветеранок та їхніх родин в Чернігівській області

Великописарівська громада, Сумщина

Простір вільного спілкування та дозвілля «Ролердром» планували відкрити у приміщенні сільського клубу

Село Євгенівка, Миколаївщина

Хаб «Снігурі» відкрився на базі відремонтованого Євгенівського будинку культури

Місто Ковель, Волинь

Інклюзивний «CollabZONE» відкрився на базі міжнародного молодіжного дому

Місто Чортків, Тернопільщина

Центром спільнототворення став модульний павільйон «Бібліотечний Гараж» у дворику бібліотеки

Селище Близнюки, Харківщина

Ресурсно-відновлювальний центр «Аптека» відкрився у приміщенні колишньої аптеки

Місто Городок, Львівщина

У будівлі колишнього маєтку XIX століття на базі публічної бібліотеки відкрився Простір «Без обмежень»

Місто Овруч, Житомирщина

Центр спільнототворення «КРЕАТИВНИЙ KOLOHUB» в Овручі відкрили на базі бібліотеки

Ірина Озимок

директорка програми місцевого економічного розвитку UMAEF, засновниця Міжнародного саміту мерів

У численних розмовах про відбудову громад часто не вистачає людиноцентричності. Так само як і залучення тих, хто там живе та житиме. Центри спільнототворення, або ж треті місця, слугуватимуть осередками спілкування та взаємодії, звідки відбуватимуться зміни в громаді. В рамках проєкту ми створили можливість для громад попрацювати з фаховими менторами та менторками і поставили дві цілі, і обидві — про інклюзію: фізичну та соціальну. Аби в розвитку громади могли брати участь усі її мешканці та мешканки.

Іван Вербицький

директор Cedos

Відбудова і відновлення має ґрунтуватись на порозумінні та солідарності між людьми, інакше нам буде складно створити країну добробуту, якої ми прагнемо і за яку боремось. Щоби домовитись про спільне бачення, потрібно буде слухати, довіряти й докладати спільних зусиль. Центри спільнототворення, над якими громади працюють в межах цього проєкту, є просторами для спілкування та взаємодії, підтримки місцевих ініціатив, залучення вразливих категорій населення, посилення солідарності через спільне навчання, волонтерство, планування майбутнього.

Community reBuilding — спільний проєкт Cedos та Ukraine-Moldova American Enterprise Fund (UMAEF), спрямований на розиток центрів спільнототворення у громадах